За доброто на всички изкуственият интелект трябва да бъде проектиран,

...
 За доброто на всички изкуственият интелект трябва да бъде проектиран,
Коментари Харесай

Кодове, машини и Тюринг - защо срещата на върха за изкуствен интелект е в Блечли?

 

„ За положителното на всички изкуственият разсъдък би трябвало да бъде планиран, създаден, разпрострат и употребен по метод, който е безвреден. По подобен метод, че да бъде насочен към индивида – благонадежден и виновен “ – това се споделя в „ Декларацията Блечли “, с която се съгласиха всички страни, присъстващи на Срещата на върха за ИИ във Англия.

През 2005 година животът ѝ се трансформира вечно - тя претърпява мощен инсулт, който я сковава и лишава умеенето ѝ да приказва... само че към този момент не

Документът е оповестен в цялост на страницата на английското държавно управление.

Имението Блечли Снимка: Getty Images

Знаков документ, знаково място

Срещата на върха се организира в Блечли парк – едно от знаковите научни места във Англия, което е непроменяемо обвързвано с изкуствения разсъдък.

По време на Втората международна война в имението Блечли, издигнато през 1883 година, се обитава най-важното шпионско звено на съюзническите сили – Държавното учебно заведение за шифъри и кодове.

Тя има изключителна историческа стойност

Именно там са разрушени кодовете Енигма и Лоренц. Според публични историци на английското разузнаване работата на учените в Блечли е съкратила Втората международна война с сред 2 до 4 години. Без тяхната работа, краят на войната също е бил нерешителен.

Точно копие на Колосът Снимка: Getty Images

В имението е конструиран първият програмируем цифров електронен компютър, основан единствено и само с задачата да разрушава кодове. Името е било „ Колосът “, тъй като е изпълвал една цяла стая.

Въпреки множеството велики достижения, Алън Тюринг е получил справедливо почитание едвам след гибелта си

Но какво е връзката на Блечли с изкуственият разсъдък? Един от великите мозъци, които работят на територията на имението е Алан Тюринг, считан за бащата на изкуствения разсъдък.

Алън Тюринг Снимка: Getty Images

Той създава и така наречен „ Тест на Тюринг “ – композиция от въпроси и задания, с които да се направи оценка дали има съществуване на изкуствен интелект. Тестът на Тюринг се употребява и до през днешния ден в основаването на машини с изкуствен интелект и се счита за златно предписание в сферата.

Работата в Блечли завършва през 1946 година и доникъде на 70-те години на предишния век тя е била класифицирана.

Форумът се организира във Англия и в него вземат участие 28 страни

Какво гласи „ Декларацията Блечли “?

„ Системите за изкуствен интелект към този момент са внедрени в доста области на ежедневния живот. Осъзнаваме, че това е неповторим миг за деяние, в който да потвърдим нуждата от безвредно развиване на ИИ и трансформиращите му благоприятни условия да бъдат употребявани за положително и за всички “, показват още участниците в декларацията.

В документа са разказани и рисковете, които ИИ съставлява за обществото и човечеството като цяло. Участниците в срещата допълват, че би трябвало да се обърне подобаващото внимание на човешкия контрол, етиката, смекчаването на пристрастията, поверителността и отбраната на данните.

Това не е първата огромна медийна организация, която вкарва сходни правила

Те допълват също и опцията от непредвидени опасности, като манипулиране на наличие, да вземем за пример, както и генерирането на лъжливо такова.

„ Тези проблеми са частично тъй като качествата на ИИ не са изцяло разбрани и затова са сложни за прогнозиране. Ние сме изключително обезпокоени от сходни опасности в области като киберсигурността и биотехнологиите, както и там, където граничните системи с ИИ могат да усилят рисковете от дезинформация “, написа в документа.

В декларацията присъстващите страни се сплотяват в това да работят дружно, с цел да обезпечат насочен към индивида изкуствен интелект, „ който е безвреден и поддържа положителното на всички “.

Това може да докара до действителни похищения върху деца, сигнализира полицията

Участниците поеха и съответни задължения, които в документа са разказани по този начин:

идентифициране на рисковете за сигурността на ИИ от споделена угриженост, създаване на споделено научно и учредено на доказателства схващане за тези опасности и поддържане на това схващане, защото качествата не престават да се усилват, в подтекста на по-широк световен метод за схващане на въздействието на ИИ в нашите общества.изграждане на съответни политики, учредени на риска, в нашите страни, с цел да подсигуряваме сигурността в светлината на такива опасности, като си сътрудничим по целенасоченост, като в същото време признаваме, че нашите подходи може да се разграничават според от националните условия и използваните правни рамки. Това включва, наред с нарасналата бистрота от страна на частни участници, разрастващи гранични благоприятни условия за изкуствен интелект, подобаващи индикатори за оценка, принадлежности за тестване на сигурността и създаване на съответни качества на обществения бранш и научни проучвания.

Декларацията е от името на Австралия, Бразилия, Канада, Чили, Китай, Европейският съюз, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Кения, Саудитска Арабия, Нидерландия, Нигерия, Филипините, Република Корея, Руанда, Сингапур, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Обединените Арабски емирства, Англия и Съединените щати.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР